SP w Piotrowicach Strona Główna SP w Piotrowicach
Forum Szkoły Podstawowej nr 3 w Piotrowicach

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ramki
Autor Wiadomość
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 01:06   Ramki

Zagadnienia:
  1. poprawne kodowanie "polskich" znaków diakrytycznych;
  2. wybór koloru lub/i tła strony;
  3. korzystanie z nagłówków;
  4. formatowanie koloru i rozmiaru czcionek;
  5. wstawianie i formatowanie grafiki;
  6. hiperłącza do innych stron (tekstowe i graficzne);
  7. wyliczanie i numerowanie;
  8. proste tabele;
  9. podział strony na ramki;
  10. interpretacja kodu strony i jego optymalizacja / poprawienie.

===

Tym razem zbudujemy strukturę strony opartą tylko na dwóch ramkach, a dokładniej na dwóch kolumnach, czyli po lewej stronie będzie kolumna z odnośnikami a po prawej będzie się nam wyświetlała treść.

Możecie się wcześniej zapoznać z poniższym linkiem.
http://www.kurshtml.boo.pl/html/wstep,ramki.html

W skrócie można powiedzieć tak:
Zaraz za sekcją <head> NIE wpisujecie <body>, tylko znacznik <frameset>, po którym będziecie dalej określać jakie ramki chcecie.
W znaczniku <frameset> trzeba określić, czy podział ma być na kolumny (cols) czy wiersze (rows). U nas będą kolumny, czyli:
Kod:
<frameset cols="200,*" border="0">

   <frame...   'parametry'      />
   <frame...   'parametry'      />

</frameset>

W zależności ile kolumn żeśmy określili, tyle razy musimy dać znacznik <frame>, u nas są dwie kolumny więc dwa razy <frame>.
Odnośnie tego "200,*" - 200 to jest szerekość pierwszej ramki (od lewej) w pikselach, a gwiazdka oznacza, że na drugą ramkę (kolumnę) przeznaczamy pozostałą dostępną część strony.
Jak już ustalimy wszystko co obejmuje znacznik <frameset>, musimy odpowiednio potraktować tych użytkowników, których przeglądarki nie obsługują ramek. Dziś to już mało prawdopodobne, ale trzeba być przygotowany na wszystko.
Do tego służy znacznik <noframes>, możemy w nim zawrzeć to, co użytkownik ma zobaczyć, gdy jego przeglądarka pominie naszą sekcję <frameset>
np.
Kod:
<noframes>
   <body>
      <a href="menu.html">MENU</a>
   </body>
</noframes>


===
Po wykonaniu tych sześciu zadań, każdy z Was powinien mieć na dysku w katalogu zatytułowanym np. piotrek, slonko, itd. następujące pliki:

Jeśli nie ma, to ma do takiej sytuacji doprowadzić. Docelowo na serwer wysyła się taki katalog w całości.

===
Zadanie nr 7

  1. Zmienić nazwę pliku index.html na kod_test.html
  2. Utworzyć nowy plik o nazwie powitanie.html z napisem "Witam na mojej stronie internetowej", lub jakimś podobnym. ;-) + Wasz nick, może być na dole strony.
  3. Utworzyć nowy plik o nazwie index.html, gdzie zawarta będzie struktura ramek.
  4. Stworzyć w nim podział na dwie ramki, w formie kolumn, lewa ramka o szerokości 200px, prawa wypełniająca całą dostępną resztę szerokości strony. Pamiętać o sekcji <head> z kodowaniem.
  5. Ramki nazwać: lewą - menu; prawą - tresc
  6. Do ramki lewej przypisać plik menu.html a do prawej nową stronę --> powitanie.html
  7. Użyć znacznika <noframes> - jak? Znajdziecie w kursie, pod tym linkiem co dałem wyżej.
  8. Wszystkie pliki przesłać na adres postmaster@zspg-piotrowice.kei.pl


W razie pytań, pisać.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
WoJtEk ;) 
Pan i Władca



Wiek: 25
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 93
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-07, 20:47   

Napotkałem na problem: Tak ja !!

Jak pisze kodo to mi nie dział tak jak powinno wyskakuje tylko menu a treści niema nie wiem czemu!!
_________________

 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 21:55   

Mnie też nie wszystko wychodzi, ale jak nie zobaczę kodu, to Ci nie pomogę. Przeklej to tutaj, obejmując tagiem code ... /code, albo prześlij do mnie mailem.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
słonko 



Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 10 Paź 2007
Posty: 1018
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-10, 08:09   

Nic nie mówiąc w kodzie co pan podał jest błąd, to dlatego mi nie chciały z początku działać ramki.
Greif napisał/a:
Kod:
<frameset cols="200,*" border="0">

<frame... 'parametry' />
<frame... 'parametry' />

</frameset>


<frameset cols="200,*"border="0"> Tak powinno być
Ostatnio zmieniony przez WoJtEk ;) 2007-11-25, 15:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-10, 12:35   

No fakt, jest błąd, sorry... z rozpędu wpisałem 'colls', bo u nas na forum w lidze jest to skrót od 'collisions' i tak mi się skojarzyło ;-)

Niemniej jednak, dałem też link do tego kursu, żeby się zapoznać i gratuluję, żeście ten błąd znaleźli.
Jak widać zmiana jednej literki powoduje nieobliczalne zmiany na stronie, więc trzeba uważać.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
WoJtEk ;) 
Pan i Władca



Wiek: 25
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 93
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-24, 22:14   

Cytat:
W znaczniku <frameset> trzeba określić, czy podział ma być na kolumny (colls) czy wiersze (rows). U nas będą kolumny, czyli:


W tym kontekście jest jeszcze jeden błąd, jako że nie mogę poprawiać postów admina, to pisze tutaj.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Greif 2008-11-11, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-24, 22:53   

Na szczęście nie możesz... ;-) dzięki, już poprawione, szukajcie dalej, być może gdzieś zrobiłem jeszcze błąd, bo trochę się upisałem...
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
WoJtEk ;) 
Pan i Władca



Wiek: 25
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 93
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-25, 15:56   

Dobrze nie ma sprawy, ja ostatnio czytam poradnik do LOGOMOCJI i znalazłem w nim około 6 błędów.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Greif 2008-11-11, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group