hiperłącza do innych stron (tekstowe i graficzne);
wyliczanie i numerowanie;
proste tabele;
podział strony na ramki;
interpretacja kodu strony i jego optymalizacja / poprawienie.
===
Tym razem zbudujemy strukturę strony opartą tylko na dwóch ramkach, a dokładniej na dwóch kolumnach, czyli po lewej stronie będzie kolumna z odnośnikami a po prawej będzie się nam wyświetlała treść.
Możecie się wcześniej zapoznać z poniższym linkiem.
http://www.kurshtml.boo.pl/html/wstep,ramki.html
W skrócie można powiedzieć tak:
Zaraz za sekcją <head> NIE wpisujecie <body>, tylko znacznik <frameset>, po którym będziecie dalej określać jakie ramki chcecie.
W znaczniku <frameset> trzeba określić, czy podział ma być na kolumny (cols) czy wiersze (rows). U nas będą kolumny, czyli:
Kod:
<frameset cols="200,*" border="0">
<frame... 'parametry' />
<frame... 'parametry' />
</frameset>
W zależności ile kolumn żeśmy określili, tyle razy musimy dać znacznik <frame>, u nas są dwie kolumny więc dwa razy <frame>.
Odnośnie tego "200,*" - 200 to jest szerekość pierwszej ramki (od lewej) w pikselach, a gwiazdka oznacza, że na drugą ramkę (kolumnę) przeznaczamy pozostałą dostępną część strony.
Jak już ustalimy wszystko co obejmuje znacznik <frameset>, musimy odpowiednio potraktować tych użytkowników, których przeglądarki nie obsługują ramek. Dziś to już mało prawdopodobne, ale trzeba być przygotowany na wszystko.
Do tego służy znacznik <noframes>, możemy w nim zawrzeć to, co użytkownik ma zobaczyć, gdy jego przeglądarka pominie naszą sekcję <frameset>
np.
===
Po wykonaniu tych sześciu zadań, każdy z Was powinien mieć na dysku w katalogu zatytułowanym np. piotrek, slonko, itd. następujące pliki:
Jeśli nie ma, to ma do takiej sytuacji doprowadzić. Docelowo na serwer wysyła się taki katalog w całości.
=== Zadanie nr 7
Zmienić nazwę pliku index.html na kod_test.html
Utworzyć nowy plik o nazwie powitanie.html z napisem "Witam na mojej stronie internetowej", lub jakimś podobnym. + Wasz nick, może być na dole strony.
Utworzyć nowy plik o nazwie index.html, gdzie zawarta będzie struktura ramek.
Stworzyć w nim podział na dwie ramki, w formie kolumn, lewa ramka o szerokości 200px, prawa wypełniająca całą dostępną resztę szerokości strony. Pamiętać o sekcji <head> z kodowaniem.
Ramki nazwać: lewą - menu; prawą - tresc
Do ramki lewej przypisać plik menu.html a do prawej nową stronę --> powitanie.html
Użyć znacznika <noframes> - jak? Znajdziecie w kursie, pod tym linkiem co dałem wyżej.
Mnie też nie wszystko wychodzi, ale jak nie zobaczę kodu, to Ci nie pomogę. Przeklej to tutaj, obejmując tagiem code ... /code, albo prześlij do mnie mailem.
No fakt, jest błąd, sorry... z rozpędu wpisałem 'colls', bo u nas na forum w lidze jest to skrót od 'collisions' i tak mi się skojarzyło
Niemniej jednak, dałem też link do tego kursu, żeby się zapoznać i gratuluję, żeście ten błąd znaleźli.
Jak widać zmiana jednej literki powoduje nieobliczalne zmiany na stronie, więc trzeba uważać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum